söndag 4 november 2012

Portföljuppdatering April - ATH


Det har nu gått ett drygt halvår sedan mitt senaste inlägg där jag redogjorde för portföljutvecklingen i mars månad. Trots att det sedan dess har hänt en hel del så vill jag ändå gå igenom en månadsuppdatering i taget. Detta inlägg kommer därför kort att behandla utvecklingen i april.
Det positiva var att portföljen för fjärde månaden i följd noterade ett nytt ATH och portföljvärdet uppgick till 607 524 SEK. Detta utgjorde en ökning med 10.3% jämfört med månaden innan. Inklusive insättningar ökade portföljen med hela 63.1% under årets första fyra månader.

Också soliditeten fortsatte att förbättras och uppgick till 19.47%. Kostnaderna steg något under april då de noterade en uppgång med 2.1% jämfört med föregående månad. Vid utgången av april täcktes cirka 26% av de månatliga kostnaderna av förväntad erhållen utdelning under de kommande 12 månaderna.
Portföljen har varit inne i en positv trend under årets fyra första månader och det är oerhört glädjande att soliditeten fortsätter att förbättras. Viktigt att påpeka är dock att soliditeten fortfarande är väldigt låg och i ett första delmål har jag som mål att soliditeten ska uppgå till minst 50%.

Vad anser ni vara en rimlig soliditetsnivå?

lördag 21 april 2012

Portföljuppdatering Mars 2012 – All Time High

För tredje månaden i följd noterar portföljen All Time High. Mars har helt klart utvecklats bättre än förväntat och portföljen uppgår nu till 550 784 SEK, detta är en ökning under den senaste månaden med 6.1%. Stockholmsbörsen har under samma period backat något. Vid utgången av mars har portföljen noterat en uppgång på cirka 47% för 2012 (inkl. insättningar).

Solditieten fortsatte att förbättras under mars och uppgår nu till 18.20%, vilket kan jämföras med 17.33% föregående månad. Kostnaderna för mars fortsatte att sjunka och sjönk totalt med 5.3% under månaden.
Sparande graden är fortsatt god, vilket ger utrymme till ökade investeringar. Vid utgången av mars täcks 20% av kostnaderna utav förväntad utdelning. Det känns fantastiskt att en femtedel utav kostnaderna skulle kunna täckas utav utdelningar. Kostnaderna för april och maj väntas stiga något.

Jag kommer att fortsätta hålla en ödmjuk inställning och vara långsiktig i mitt agerande. Första kvartalet har utvecklats oerhört bra och denna utveckling är inget jag förväntar mig ska bestå. Jag kommer vara oerhört nöjd om portföljen skulle infinna sig på nuvarande nivåer då vi avverkat andra/tredje kvartalet.
Hur ser ni på de kommande månaderna?

tisdag 27 mars 2012

Utdelningssäsongen år 2012

Årets utdelningssäsong börjar inom någon vecka att ta fart på allvar. Ett av de tre finansiella mål jag satt upp för 2012 var just relaterat till erhållna utdelningar. Mitt mål för 2012 var att erhålla 33 600 SEK i utdelningar, se nedan.

”Utdelning: Att erhålla 33 600 SEK i utdelning för 2012. Detta kommer att bli en stor utmaning men skulle om det uppnås betala cirka 100% av matkostnaderna för 2012. Jag har gjort en egen bedömning av mina innehavs kommande utdelningar för 2012. För att målet ska uppnås krävs att mina prognoser om företagens utdelningar slår in samt att jag kan fortsätta att investera i högutdelande bolag”


Resternade två mål går att finna på nedanstående länk:


För att kunna klara av att upfylla årets utdelningsmål krävs att den absolut största delen har uppfyllts innan utgången utav maj månad, då de flesta svenska bolagen har delat ut sina utdelningar till sina ägare under denna tid. Året har börjat på ett mycket lovande sätt och jag är optimistisk om att klara av ovanstående utdelningsmål. I skrivande stund har jag en förväntad erhållen utdelning på 36 680 SEK på rullande 12 månaders basis. Denna siffra har stigit med hela 28% sedan i slutet på oktober.

Vad har ni för förväntningar på årets utdelningssäsong?

söndag 25 mars 2012

”En man i skuld är ingen fri man”

En viktig fråga man måste ta ställning till i livet är sin attityd mot lånade pengar. Det är dock relativt få förunnat att kunna välja om man ska finansiera ett hus eller en lägenhet med lånade pengar eller med eget kapital. För egen del är min lägenhet nära maxbelånad inom vad som är tillåtet gällande dagens regler. Vad som verkligen räknas när man talar om förmögenhet är inte antalet kronor på banken utan nettoförmögenheten, dvs. tillgångar minus skulder. Tillgångar – skulder utgör det egna kapitalet och fastställer en persons nettoförmögenhet. ”En man i skuld är ingen fri man” är ett ordspråk som jag tycker utgör ett mycket bra exempel på att det är nettoförmögenheten man bör fokusera på och inte antalet kronor man har på banken. Nettoförmögenheten kan ökas genom två olika metoder:

1)      Öka värdet på tillgångarna (dock ej genom att använda ökad belåning)

2)      Minska värdet på skulderna

Båda dessa metoder leder till att värdet på det egna kapitalet ökar. Den stora frågan utgörs då av vilken metod man ska använda sig av, alternativt att man använder sig utav en kombination utav de båda metoderna. Frågan är särskilt viktig för egen del då solidititen i skrivande stund endast uppgår till drygt 17%. Detta är en alldeles för låg nivå där min personliga balansräkning domineras utav skulder. Att höja min soliditetsnivå är av största vikt för mig och ett av mina huvudmål för 2012. Hittills har jag fokuserat på att öka nettoförmögenheten genom att följa min investeringsstrategi till punkt och pricka där jag investerar en betydande del av nettolönen i aktier. Det är också oerhört viktigt att ha en summa pengar i buffert för oförutsedda händelser. Jag har därför också valt att sätta undan en mindre del av lönen till ett traditionellt sparkonto. Kort sagt kan man därmed konstatera att jag har valt att använda mig utav alternativ 1 ovan.
Hur ser ni på denna strategi? Hur gör ni för att öka er nettoförmögenhet?

lördag 10 mars 2012

Vilka makrosignaler ska man lyssna till?

Det publiceras dagligen enorma mängder med makrostatistik runt om i hela världen. Statistiken delger utrymme för blandade tolkningar, t ex har den amerikanska statistiken kommit in bättre än väntat medan statistiken i bland annat Kina och Sverige under senaste veckorna kommit in med blandade resultat. Risken för en bankrutt för Grekland verkar också, för tillfället, ha minskat drastiskt till följd av de stora skuldnedskrivningarna. Vilken statistik ska man då lägga störst vikt vid?

di.se meddelar idag under morgonen att  Kinas underskott är betydligt större än väntat, nämligen tre gånger större än vänat. Kinas handelsunderskott i februari uppgick till drygt 210 miljarder kronor. Jämfört med året innan ökade Kinas import med 39.6% medan exporten ökade med 18.4%.
Personligen väljer jag att inte fokusera alltför mycket på all makrostatistik utan istället följa min strategi till punkt och pricka. Börsen är fortsatt upp 11.6% hittills under 2012 och någon större rekyl har ännu inte inträffat. Under den gångna veckan föll OMXS30 med cirka 3.6% under en enskild handelsdag och frågan var om detta var början till en större rekyl. Tidningarna började direkt att skriva om att rädslan kommit tillbaka till börsen. Senare under veckan återhämtade sig dock index igen och rekylen uteblev. För egen del tycker jag att det börjar att bli svårare att finna bra bolag till bra priser att investera i. Trots att portföljen skulle minska i värde, och därmed också min förmögenhet, så skulle jag välkkomna en rekyl nedåt på börsen. Jag ska under veckan scanna av en del nya bolag samt eventuellt vända blicken utanför Sverige och scanna av bolag noterade på utländska börser.

lördag 3 mars 2012

Portföljuppdatering Februari 2012 – All Time High

Det är nu återigen dags för en ny månadsuppdatering över hur portföljen har utvecklats under februari. Febaruari var en månad som försvann oerhört fort och som rubriken antyder har det varit en bra månad. Stockholmsbörsen har fortsatt sin positiva trend under februari och i skrivande stund är OMXS30 +12.8% hitills i år.

För egen del har årets två första månader utvecklats fantastiskt bra. Nedanstående skrev jag den 30 december 2011:

Sparade medel

”Målet för denna kategori, där både aktiekonto och bankkonto ingår är att erhålla ett värde på 500 000 SEK vid utgången av 2012. Detta skulle innebära en ökning med 41.8% jämfört med dagens nivå. Detta är sannolikt det tuffaste målet att leva upp till och det krävs enormt mycket disciplin samtidigt som att börsen inte kommer att utvecklas på ett liknande sätt som under det gångna året.”

Samtidigt som detta skrevs uppgick portföljens värde till cirka 352 609 SEK. Med en stark börstrend i ryggen är det glädjande att konstatera att portföljen vid februari månads utgång uppgick till 519 035 SEK. Under februari månad innebar detta en ökning av portföljvärdet med 12.6%. Hitills under 2012 har portföljen stigit med hela 39.5%.


Soliditeten har förbättras under den gångna månaden och uppgår nu till 17.33%, vilket känns glädjande att denna siffra går åt rätt håll. Motsvarande siffra i januari uppgick till 15.08%. Det har under månaden inte varit några större radikala förrändringar i aktieportföljen och bolagen utvecklas enligt plan. Kostnaderna under februari sjönk med 10% jämfört med kostnaderna i januari. På rullande 12 månadersbasis täcks nu 17% av kostnaderna utav utdelningar. Det kommer självfallet att ta många år innan 100% utav kostnaderna täcks utav utdelningar, men det är glädjande att se att mer än en sjättedel av kostnaderna nu skulle kunna täckas ut av utdelningar.

Det är med fortsatt glädje som jag ser fram emot mitt mål om att bli finansiellt oberoende och kunna göra vad jag vill med min tid. Självfallet är jag medveten om att den fantastiska utveckling som portföljen haft under början på 2012 inte kan vara för evigt och för var dag som passerar så kommer en större rekyl närmare. Jag kommer att fortsätta att ha en ödmjuk inställning till min ekonomi och hålla mig till den plan jag satt upp.

Hur har era portföljer utvecklats?

lördag 18 februari 2012

Börsen går som tåget

 
Stockholmsbörsen har byggt vidare på den rivstart man började 2012 med. Totalt under 2012, på mindre än 2 månader, har OMXS30 stigit 12.4%. Detta är en fantastiskt bra start på börsåret och frågan är hur länge detta positiva scenario kan hålla i sig. På di.se kan man idag läsa att flertalet förvaltare under senare tid viktat om sina portföljer och det är nu cirka 70% som är nettoexponerade mot aktier. Så sent som i november uppgick denna siffra till 35%. Att förvaltarna viktat om sina portföljer har självklart bidragit positivt till att höja aktiekurserna.
Som jag tidigare har nämt är detta scenario inte det som jag helst hoppas på, då jag kontinuerligt strävar efter att köpa undervärderade aktier med bra direktavkastning. Självklart stiger det totala värdet på portföljen relativt snabbt under nuvarande marknadsklimat, men min prioritet är inte att se en snabb värdeökning på portföljen idag utan istället kunna fylla på med högavkastande kvalitetsbolag.
Det blir helt klart betydligt svårare att hitta de mest attraktiva bolagen som passar in i min investeringsstrategi då börsen stiger kraftigt. Flertalet av mina innehav har utvecklats mycket bra under början på året och jag anser dem i nuläget helt enkelt vara för högt värderade för att jag ska öka mitt innehav i dem.
Helgen kommer att tillbringas med att analysera några nya bolag som eventuellt kan ta plats på bevakningslistan samt gå igenom senaste tidens kursutveckling för bolagen på min bevakningslista.
Vad tror ni om börsens utveckling för det kommande kvartalet?   

lördag 11 februari 2012

Vilken underbar känsla

Tidigare under veckan publicerade jag ett inlägg om hur stor del av mina kostnader som täcks av förväntad passiv inkkomst (utdelningar) för de kommande 12 månaderna. Som framgick i inlägget täcks idag 16% av mina kostnader av förväntad utdelning. Jag har under dagen räknat på hur lång tid det skulle ta för mig att få se min passiva inkomst överstiga mina kostnader. Jag har utgått från dagens förväntade utdelning per månad på 2 792 SEK och antagit en tillväxtökning på 1.3% per månad i förväntad utdelning. Vidare har jag antagit oförändrade inkomster (läs lön) samt kostnader. Självklart kommer både kostnader och inkomster inte vara desamma under flera års tid på grund av inflation etc, men i denna räkneövning har jag gjort detta antagande.
Baserat på ovanstående parametrar skulle det ta mig 10 år och 11 månader, dvs till december 2012, innan mina kostnader till 100% täcktes av utdelningar. Det känns fantastiskt att ha påbörjat denna resa och följa den månatliga utvecklingen. Tio år är en ganska lång period men det är absolut värt allt hårt jobb och fokus som krävs. Den största utmaningen kommer att bli att inte bli för ”girig” då börsen stiger kraftigt medan mina mer ”stabila” bolag får se sina aktiekurser stiga betydligt långsammare. Det är tufft att se Volvo stiga med 24.44% sedan årsskiftet medan AstraZeneca är ned 0.63% under samma period..
Hursomhelst, jag tror stenhårt på min plan men jag måste samtidigt jobba hårt mot det psykologiska spelet som råder på aktiemarknaderna. Långsiktighet och ödmjukhet kommer att vara mina nyckelord under denna underbara resa som precis har börjat.
Hur resonerar ni?

fredag 10 februari 2012

Politiskt utspel

Statsministern meddelade häromdagen att han öppnade för möligheten att pensionera sig när man fyller 75 år istället för nuvarande allmän pensionsålder vid 65 år. Vad ska man då ha för åsikt kring detta utspel? För mig personligen, som strävar efter ett liv i finansiellt oberoende och möjligheten att pensionera mig tidigt, är inte förslaget i enlighet med mina drömmar. Utspelet förändrar inte mina planer och drömmar, däremot tror jag att det kommer att bli extra viktigt att ha en plan som man tror på och följer till punkt och pricka. I en tid där medellivslängden ökar och pensionerna minskar kommer det för en stor del av populationen krävas egna sparpengar för att kunna leva ett gott liv efter pensionen.
Hur sparar ni för framtiden?

tisdag 7 februari 2012

Att kunna försörja sig på utdelningar

För att ta reda på hur långt jag har kommit mot mitt mål om att kunna försörja mig på utdelningar har jag sammanställt en graf. I grafen nedan utgör den blåa linjen de totala kostnaderna från september fram till och med januari. De totala kostnaderna utgörs av samtliga kostnader utom den del av lönen som varje månad avsätts till sparande. Som går att utläsa nedan har kostnaderna legat på en stabil nivå under hela perioden med undantag för januari där kostnaderna steg med 17%, detta var en följd utav en mindre investering till lägenheten.
Den röda linjen avser förväntad erhållen utdelning per månad på rullande 12 månaders basis. Som framgår nedan var det en liten dipp i förväntad utdelning i december, i övrigt har kurvan intagit en svagt uppåtgående trend. I skrivande stund täcks cirka 16% av kostnaderna utav utdelningar.
Det kommer givetvis att ta många år innan den röda kurvan skär den blär den blå kurvan, men det är långtifrån en omöjlighet. I ovanstående graf har hänsyn tagits till nuvarande kostnadsnivå, vilket innebär att hänsyn till ökad inflation inte beaktats i denna graf.

lördag 4 februari 2012

Det har hänt igen…

Northland Resources (NAUR) är ett av de bolag som för cirka ett år sedan haussades upp och kursen steg och riktkurser flera hundra procent över dåvarande aktiekurs målades upp. Kursen var uppe och vände på cirka 20 NOK innan aktien tappade cirka 75% av sitt värde. Under det senaste året har NAURs aktie som lägst handlats för 5.50 NOK. Detta är ett bolag vars aktie diskuteras livligt på olika forum och en aktie som en mängd småsparare är aktieägare i. Många gånger har man investerat en betydande del av sin portfölj i dessa upphaussade aktier.
När aktien började gå ned och handlades för 11-12 NOK var det fortfarande bra tryck i diskussionerna kring NAUR och huvudbudskapen var att det var ett kanonläge att gå in i denna billiga aktie som skulle upp 500-600%. Det visade sig dock att aktien skulle ner ytteligare drygt 50% innan den bottnade på 5.50 NOK. Aktiviteten i forumen var då betydligt lägre och en stor del satt med betydande värdeminskningar (förluster).
Aktien började sedan att röra sig uppåt och efter en tids avvaktande, när man fått se kursen öka med 30-40%, tog sedan NAUR-aktien en ordentlig fart uppåt. Likaså steg aktiviteten markant i NAUR-diskussionerna på olika forum. Aktien steg med mer än 100% på endast några månader och ansågs i stort sett vara ostoppbar. Sedan hände något..
..Bolaget meddelade i veckan, via ett pressmeddelande, att man har beslutat sig för att genomföra en nyemission för att stärka finansieringen. Detta besked fick aktiekursen att rasa och NAUR-aktien är ned hela 27.57% under den senaste veckan. Det har med andra ord hänt igen att en aktie haussas upp på ett case som inte utvecklats som planerat.
Denna utveckling får mig att tänka tillbaka till föregående år då jag var med om en liknande resa då jag låg baktung i en upphaussade aktie. Det får mig också att känna en ännu större tro och tillit till min ”nya” investeringsfilosofi; att köpa bolag som har stabila vinster, erbjuder en hög direktavkastning och är världsledande inom sin bransch.
Jag är för dåligt insatt i NAUR för att kunna göra en bedömning av bolagets framtid, syftet med det här inlägget är istället att alltid ha ett kritiskt perspektiv till all information som man läser.
Ha en fortsatt trevlig lördag!

onsdag 1 februari 2012

Portföljuppdatering Januari 2012 – All Time High

Vid utgången av föregående månad uppgick mina totala besparingar till 372 568 SEK. Då de mesta utav mina sparpengar finns placerade i aktier och börsen har börjat 2012 på ett positivt sätt så har också värdet på min totala sparportfölj ökat. Under januari månad ökade portföljen med hela 23.7% och uppgår nu till 461 018 SEK, vilket också utgör All Time High.
Även årets första utdelning trillade in på kontot i januari och uppgick till knapp 600 SEK. Totalt sparande i januari i relation till nettolönen uppgick till 54.8%, vilket kan jämföras med månaden före då sparandet uppgick till 55.6% utav nettolönen. Det totala sparandet är däremot klart över budget där sparandegraden uppgår till 48%.
Under perioden steg de totala skulderna med 0.19% medan det egna kapitalet ökade med hela 28.6%. Soliditeten steg från 12.16% till 15.08%. Soliditeten ligger fortsatt på väldigt låga nivåer men steg dock kraftigt under januari.
Jag är väldigt nöjd med starten av 2012 och har fått svar om att jag är på rätt väg om att uppfylla mitt mål att bli finansiellt oberoende. Forsatt disciplin och hårt arbete krävs för att lyckas att uppfylla mitt mål.
Jag ser fram emot februari och alla bolagsrapporter som kommer att publiceras under månaden.  

söndag 29 januari 2012

Den perfekta aktieportföljen

Hur ser den perfekta aktieportföljen ut? Hur många olika bolag ska ingå i den perfekta portföljen? Baserat på min investeringsfilosofi anser jag att 8-12 olika bolag är lämpligt att ha i en portfölj. Det är säkerligen en del som höjer på ögonbrynen och tycker att det är alldeles för mycket att ha 8 olika bolag i en portfölj, medan andra höjer på ögonbrynen och tycker att 12 bolag är alldeles för lite att ha i en portfölj. Det hela beror på vilken investeringshorisont och riskattityd man har. Då jag är en buy-and-hold investor och i framtiden planerar att leva på aktieutdelningar känner jag mig mer bekväm med att ha ytterligare ett par bolag i portföljen. Jag har idag 8 bolag i min portfölj där fokus framförallt ligger på 4 bolag, dvs de bolag som ska utgöra grunden för mina framtida utdelningsströmmar. 3 av dessa 4 bolag har gått väldigt bra under januari och jag avvaktar därför eventuella rekyler i dessa bolag innan jag går in med mer kapital.
Jag har idag inget mål eller strävan om att öka antalet bolag i portföljen, utan utgår istället från de bolag som ser billigast ut på min bevakningslista. Jag är överlag nöjd med sammansättningen av min portfölj, dock är det ett bolag som jag köpte i höstas där jag kom in lite för högt och direktavkastningen uppgår till knappt 3%. I övrigt är jag nöjd med portföljen och ser positivt på framtiden!
Hur många bolag har ni i eran perfekta portfölj?

lördag 28 januari 2012

Euroländerna fortsätter att nedgraderas

Samtidigt som börsen ångar på uppåt fortsätter kreditbetygen för Euroländerna att sänkas. Denna gången var det kreditinstitutet Fitch tur att sänka fem stycker Euroländer. Både Spanien, Belgien, Slovenien, Italien och Cypern fick se sina kreditbetyg sänkas. Samtidigt passade Fitch på att ta upp Irland på bevakningslistan.
OMXS30 backade med -0.3% igår men är hitills iår +6.6%, vilket kan jämföras med Dow Jones Index som är +3.6%. Stockholmsbörsen har helt klart öppnat året i positivt territorium samtidigt som bolagsrapporterna nu har börjat dimpa in på allvar. Stockholmsbörsens största bolag, H&M, redovisade sin kvartalsrapport i torsdags och rapporten togs emot med ro utav marknaden, då rapporten kom in i linje eller strax under förväntningarna.
För egen del noterade portföljen all-time high under den nyss gångna börsveckan. Nästa portföljuppdatering kommer att ske på tisdag.

söndag 15 januari 2012

Bra Start på 2012

Börsåret 2012 har börjat på ett bra sätt och OMXS30 är +3%. För min egen portfölj har det också inneburit en bra start på år 2012, portföljen är ännu så länge plus knappt 5.5%. Portföljen innehåller idag 8 olika bolag. Det är snart dags för nästa insättning i portföljen och jag har idag gått igenom min bevakningslista över tänkbara köp. Jag har jämfört bolagen med hjälp av en rad olika multiplar. Då bolagen som befinner sig på min bevakningslista redan genomgått en rad tester och uppfyllt de krav jag har, t ex god utdelningshistorik etc, så fokuserar jag nu på nuvarande direktavkastning, aktiekursens utveckling senaste månaden samt går igenom nyhetsflödet runt bolaget. Utav bolagen på min bevakningslista har jag nu plockat ut fyra bolag som alla är potentiella investeringsobjekt när lönen dimper in på kontot. Jag ska nu spendera veckan med att läsa på ytterligare kring dessa fyra bolag och ta in ytterligare några parametrar i beräkningarna.
Hur som helst så har det varit en positiv start på det nya börsåret, det återstår dock att se hur nedgraderingen av 9 Euroländerskreditbetyg kommer att påverka börserna på måndag. För egen del hade det inte skadat med en liten rekyl under veckan så att nästa inköp kan göras på attraktivare nivåer.

lördag 14 januari 2012

Konsten Att Kunna Täcka Sina Kostnader

Det är i dagens samhälle inte givet att varje familj, varje individ är kapabel att genom lönen täcka sina kostnader. Det är dystra utsikter för den europeiska ekonomin, som också smittar av sig även på den svenska ekonomin. Företag måste skära ned på investeringar, anställa färre folk eller rent av bli tvugna att minska personalstyrkan. Det är i osäkra tider som dessa man drömmer om att kunna täcka sina kostnader endast genom erhållen utdelning. En investering i historiskt utdelningsstarka bolag ger en extra trygghet och en passiv inkomst som kan visa sig vara guld värd i tider som dessa.
Jag har via min månatliga kostnadsbudget uppskattat mina totala utgifter per år. Utgifterna estimeras till 155 400 SEK per år eller 12 950 SEK per månad. Dessa kostnader ska täcka alla löpande levnadskostnader så som amorteringar, räntekostnader, bostadskostnader, matkostnader etc. Förra årets mottagna utdelningar täckte cirka 10% av mina totala kostnader. Baserat på årets utdelningsprognos på 33 600 SEK skulle detta innebära att 21.6% av de totala kostnaderna täcks ut av utdelningar. I nuläget har jag dock ett stort fokus på kostnadsmedvetenhet, varför de framtida totala kostnaderna bör vara betydligt högre för att jag helt ska kunna göra det jag känner för. För att kunna göra det jag vill och unna mig det jag känner för så har jag uppskattat att 350 000 SEK är en rimlig summa för totala kostnader under ett år, eller 29 166 SEK per månad. Detta är också den utdelningsnivå jag årligen måste erhålla för att kunna förverkliga min dröm. Baserat på 2012 års utdelningsprognos täcks därmed 9.6% utav mina kostnader.
Notera att ingen hänsyn har tagits till skattekostnader på erhållen utdelning, detta på grund av att det ännu är oklart hur skatten i t ex ett Investeringssparkonto kommer att beräknas i framtiden.

torsdag 5 januari 2012

Bevakningslistan

Börsåret 2012 har börjat på ett bra sätt och OMXS30 är +2% efter första veckans handel. För en valueinvestor som mig, som är i en uppbyggnadsfas och med en strävan över att i framtiden kunna leva på sina bolags utdelningar, så får gärna börsen ligga på nuvarande nivå eller till och med sjunka i värde. I takt med att aktiekurserna stiger (allt annat lika) sjunker aktiernas direktavkastningar. Som jag tidigare har nämnt har jag nyligen ändrat till en mer långsiktig och hållbar strategi och där största möjliga del utav lönen avsätts till att köpa aktier med, en idag, hög direktavkastning alternativt ett bolag med en idag lite lägre direktavkastning fast med högre utdelningstillväxt. Det är därför av största betydelse att kunna handla kvalitetsbolag till så låga kurser som möjligt. Trots att min investeringshorisont är ”buy and hold” så är timingen oerhört viktig för den avkastning man kommer att få på investeringen, dvs vilken yield on cost man kommer att uppnå. För de som i början på veckan köpte aktier i H&M för 222 SEK per aktie, skulle detta innebära en direktavkastning, baserat på 2011 års utdelning (9.50 SEK per aktie) på nästan 4.3%. Detta kan jämföras med den direktavkastning som en investerare som köpte H&M-aktier i början/mitten utav hösten 2011, då aktien handlades runt 180 SEK. Vid köp av H&M-aktier på 180 SEK skulle direktavkastningen, baserat på 2011 års utdelning, hamna på 5.3%. Endast under några månader har direktavkastningen sjunkit med 18.9%. Det vittnar om att rätt timing är oerhört viktigt då man investerar sina pengar.
För att lyckas att pricka rätt vad gäller timingen i mina investeringar, har jag en bevakningslista med ett 40-50-tal bolag som jag följer noga. Samtliga dessa bolag är bolag vars aktier jag är fullt villig att köpa vid rätt pris. Jag har inte för avsikt att närmare gå in i detalj på denna lista nu, men det är i skrivande stund 3 stycken bolag som sticker ut och är intressantare än de andra. Håller sig nuvarandra kurser kommer jag vid nästa löning att investera i något utav dessa tre bolag.
Hur ser ni på timing när det gäller investeringar? Hur många bolag har ni på er bevakningslista?

söndag 1 januari 2012

Mina Investeringstankar

2011 var året då jag kom till insikt med vilken strategi jag vill använda när jag investerar i aktier. Tidigare år har jag spenderat enormt mycket tid med att försöka hitta nästa Apple, nästa H&M etc. Denna strategi har givit mig blandade resultat, ömsom vin och ömsom vatten. Aktieåret 2011 började fantastiskt bra och jag trodde att jag hittat mitt bolag som skulle säkra min finansiella situation för många år framöver. Aktiekursen bara steg och steg och jag blev mer och mer säker på att jag hittat rätt, men så en dag sa det var stopp. Det var inte nog med att kursen inte längre ökade, kursen började till och med att sjunka lite. Jag som fortfarande var övertygad om att det här bolaget var vägen till finansiellt oberoende, såg rekylen som ett ypperligt läge att utöka mitt innehav. Jag ökade därför på mitt innehav ganska kraftigt och kursen stod och vägde lite, innan det sa pang och mer är 40% av mitt sparade kapital i bolaget försvann på mindre än några månader. Jag kunde inte förstå vad som hände, och framförallt inte hur det hände? Det här bolaget var ju min framtida guldgruva. Det var i samband med detta som jag satte mig ner och tog en ordentlig funderare. Jag gick igenom följande:
Ø  Vad vill jag uppnå med mina investeringar?
Ø  Vilken strategi måste jag ha för att uppnå mina mål?
Ø  Är jag beredd att lägga ned tiden och disciplinen som krävs för att uppnå målen?
Situationen var ohållbar och det är inte acceptabelt att ”strula” bort 40% av en investering på endast ett par månaders tid. Lyckligtvis hade kursen stigit mycket innan och jag kom undan med att endast förlora den tidigare potentiella ”vinsten” (som jag inte hade realiserat). Jag var därför tvungen att skapa mig en identitet som investerare och detta gjorde jag genom att besvara ovanstående tre frågor.
Mitt mål med mina investeringar är att bli finansiellt oberoende innan jag fyllt 50 år. Med finansiellt oberoende menar jag att jag ska kunna ha råd att göra det jag tycker om, kunna jobba i den utsträckning jag känner för etc. Mitt mål med mina investeringar och att bli finansiellt oberoende är att kunna försörja mig på mina aktieutdelningar. För att uppfylla denna dröm krävs det att mina framtida förväntade inkomstströmmar är relativt stabila och förutseende. Med detta i beaktande var min första uppgift att drastiskt minska risken i mina investeringar. Detta gjorde jag genom att genomföra en rad rokader i portföljen, ut åkte förhoppningsbolag som ännu inte visar någon vinst och in kom istället kvalitetsbolag med ett solid trackrecord. Porföljen består nu till 90% utav s.k. kvalitetsbolag, vilka är världsledande inom sina respektive branscher. Denna strategistrukturella omvandling gav inte portföljen ett nytt utseende, det gav även ett helt annat lugn för mig personligen. Den turbulenta börshösten har varit betydligt enklare att ta sig igenom än vad den annars varit om jag hållt mig till min tidigare strategi. Jag är nu istället en long term value-investor :)
Jag håller förnärvarande på att bygga upp en bevakningslista med potentiella bolag som passar min strategi. För att platsa på min bevakningslista krävs att bolaget, bland annat, har en stabil utdelningshistorik med stigande utdelningar där bolaget inte sänkt utdelningen under de senaste 10 åren. Vidare ska bolaget sälja något vars affärside jag förstår till hundra procent. Bolaget ska också vara världsledande inom sin bransch och ha ett gott rykte.
Jag går sedan löpande igenom min bevakningslista och jämför de olika bolagens värderingsmultiplar. Denna strategi innebär att jag har en betydligt större sannolikhet att uppnå mitt mål om att bli finansiellt oberoende innan jag fyllt 50 år. Denna strategi kommer dock ta betydligt längre tid jämfört med om jag de facto skulle ha hittat nästa Apple. Med detta i beaktande är det ytterst viktigt att poängtera att disciplinen och långsiktigheten måste finnas om jag ska kunna uppfylla mitt mål. Det kommer många gånger att kännas både hopplöst och som en omöjlighet att uppnå mitt mål innan jag fyllt 50 år. Portföljökningarna kommer att vara små till en början och 2012 års förväntade utdelningar på 33 600 SEK räcker inte ens till tak över huvudet i 12 månader. Jag är medveten om att det kommer att bli tufft, jag har däremot den motivation och den disciplin som krävs för att lyckas.
Det känns fantastiskt att vi nu startar ett nytt år och jag ser fram emot 2012 och att följa mina investeringar.
Lycka till allihopa!