lördag 10 december 2011

Julklappsshopping

December är månaden då stadens gator fylls av köplystna konsumenter. Den finansiella oron som för närvarande råder på marknaderna verkar med andra ord inte skrämma bort julklappskonsumenterna. Sett ur ett kostnadsperspektiv är december en månad då kostnaderna lätt skenar iväg. Personligen har jag köpt cirka hälften utav de julklappar som jag har planerat att köpa. Den totala budgeten för julklappsshopping uppgår till 1 630 SEK, till vilka jag ska inhandla presenter till endast de närmast sörjande.

Julen är för mig en händelse som ska speglas av glädje, värme och gemenskap. Tyvärr är julen för många förknippade med stress (för att hinna fixa all julmat, alla paket osv), press (att köpa tillräckligt ”bra och dyra” paket, ångest (över att man kanske inte har någon nära och kär att umgås med). För en del räcker inte alltid lönen till för att inhandla allt som måste köpas och man tvingas istället till att köpa på kredit. En kredit som sedan följer med som en tung last in i 2012. Det viktiga är att till varje pris undvika dyra krediter. För att upprättahålla en långsiktig inkomstökning kan man inte betala 30% i effektiv ränta för olika krediter för köp av t ex en tv.
För egen del så kommer årets julhandel att vara avslutad nästa söndag. Förhoppningsvis kommer också budgeten på 1 630 SEK att hålla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar